‘Prettig Bevallen, hoe dan?’

Gepubliceerd op 19 november 2018 door admin

Op vrijdag 16 november is het boek ‘Prettig Bevallen, hoe dan?’ van verloskundige Marlies Galema verschenen. Het boek is een handleiding voor aanstaande ouders, waarmee ze zich samen kunnen voorbereiden op de komst van de baby.

Nieuw is de onderbouwende theorie dat een gezamenlijke voorbereiding een positief effect heeft op het verloop van de bevalling, de manier waarop beide partners de bevalling ervaren en op het succes van hun relatie als gezin.

Galema: “Een kindje krijgen is een van de belangrijkste gebeurtenissen in ons leven. Daar bereiden we ons dus goed op voor, zou je denken. Niet alleen als moeder, maar samen, als partners. Je wilt immers (meestal) samen een kind. Toch doen maar weinig aanstaande ouders dat. Bovendien richten de cursussen en boeken die er zijn, zich vooral op de moeder óf de vader, en alleen op de bevalling, niet op de periode daarna, als kersvers gezin.”

Gemiste kans, vindt Galema. Ze merkte in haar praktijk namelijk dagelijks dat een goede gezamenlijke voorbereiding helpt. “Het heeft onmiskenbaar een positief effect, zowel op het verloop van de bevalling, als op de manier waarop beide partners de bevalling ervaren én het succes van hun relatie als gezin.” Daarom ontwikkelde ze de cursus Prettig Bevallen. Dit boek is de weerslag van die cursus: het is te lezen als handleiding. Galema legt uit hoe aanstaande ouders zich samen (met elkaar) kunnen voorbereiden en waarom het zo belangrijk is om dat samen te doen.

Praktijk en wetenschap
Het vernieuwende aan het boek van Galema is niet alleen dat ze de rol van de vader/partner uitlicht, maar ook dat ze onderbouwt wat het effect is van zijn rol. Ze combineert de resultaten van diverse (wetenschappelijke) onderzoeken en haar ervaringen in de verloskundepraktijk om aan te tonen dat de rol van de vader er wel degelijk toe doet en dat een goede, gezamenlijke voorbereiding (in de betekenis van: tegelijk, samen met elkaar) bijdraagt aan een goed verloop van de bevalling én het succes van alle relaties in het jonge gezin.

Uit het boek: “Door dit boek zijn jullie beiden samen beter voorbereid. Bij de start van de bevalling hebben jullie allebei hetzelfde kennisniveau. Dat geeft meer zelfvertrouwen en neemt angst weg. Jullie worden minder gauw verrast. Je kunt dingen plaatsen (herkenning). Jullie hebben goed nagedacht hoe jullie dit zo goed mogelijk samen kunnen ervaren en je hebt goed nagedacht over vraagstukken rond de omgang met jullie kindje en met elkaar (…) Dit boek geeft jullie kennis en handvatten om als team te bevallen en als partners een ouderteam te zijn.”

Het boek is  voor € 19,95 te  bestellen via:

ISBN nr. 978-94-0224-811-1 / 9789402248111