Conny Markgraaf schreef een praktijkboek over onzekerheid bij ouders vanaf de kraamtijd. Ze geeft ook de cursus Kraamverdieping voor kraamverzorgenden. Conny vertelt hoe ze op haar achttiende kraamverzorgende werd. Ook beschrijft ze hoe haar eigen moederschap haar aanleiding gaf zich verder te verdiepen.
Mijn naam is Conny Markgraaf. Ik ging de opleiding kraamzorg volgen toen ik 18 jaar was. In die tijd moesten we nog intern in Berkel Enschot. Ik weet nog dat ik opdracht kreeg om placentakoekjes te halen bij de bakker. De reactie van de bakker vergeet ik nooit meer. Ik voelde me zo klein als een mier. Wist ik veel. Later liep ik stage in gezinnen met gediplomeerde kraamverzorgsters. Wat had ik een respect voor die meiden, hoe kregen ze het toch allemaal zo snel voor elkaar! Bij mijn eerste bevalling, viel ik flauw (vergeten te eten).
Wat was ik nerveus, toen ik mijn eerste gezin alleen mocht gaan doen. Een van mijn eerste kraamgezinnen was een vierde kindje. Het was een boerenbedrijf en papa was dus al om zes uur op het land. Daar stond ik dan, ineens verantwoordelijk voor vier kindjes. De kraamvrouw lag hoofdzakelijk boven op bed. Ik weet nog dat ik op dag vier dacht ‘weet je wat, ik ga de oudste drie kinderen lekker met z’n allen in bad stoppen en verhaaltjes voorlezen’. Ze vonden het geweldig. Op de derde dag werd ik s ’nachts ook nog opgeroepen voor een bevalling! Ik durfde niets te zeggen en ging gewoon. Gelukkig had ik wel ervaring: op mijn tiende kreeg ik een zusje én een broertje. Dit kwam mij nu goed van pas.
Hoe spannend die eerste periode ook was, ik kijk er met plezier op terug. Doordat ik voor de leeuwen werd geworpen, groeide mijn ervaring snel. Zuster Tak begeleidde mij en, oh, wat was zij streng. Als ze langskwam, controleerde ze of ik wel goed had afgestoft. Ik moest zelfs een weekend voor haar koken op het kraamcentrum, omdat dit me niet goed afging.
Kraamverdieping was toen nog slechts een zaadje en nog niet eens ontkiemd. Ik had mijn handen vol aan de basiszorg. De ommekeer ontstond toen ik zelf moeder werd. Mijn tweede kindje heeft als baby veel gehuild. Als ervaren kraamverzorgster had ik nooit verwacht dat dit mij kon overkomen. Dit was de directe aanleiding om meer kennis en inzicht te vergaren. Ik zocht een oplossing voor mijn zoontje, wat kon hem helpen? Ten einde raad ging ik met hem op de cursus Shantala babymassage. Er vond een positieve verandering plaats bij hem. Hij sliep ineens een nachtje door en was ontspannen. Maar vooral bij mij vond er een verschuiving plaats. Ik werd geconfronteerd met mijn gevoel, doordat ik mijn zoon op deze manier aanraakte. Ik was zo enthousiast hierover, dat ik niet veel later de opleiding tot docente Shantala babymassage volgde. Ik gaf daarin later ook cursussen aan ouders. Ik nam mijn jongste dochtertje als baby mee als ‘model’. Dit ging altijd goed, mijn dochtertje genoot ervan. Ik weet nog dat ik na een dag op de opleiding Shantala babymassage meestal zat te huilen in de auto onderweg naar huis. Wij moesten oefenen op elkaar over onze kleding heen om zelf te ervaren wat een kindje voelde tijdens de massage. Dit kwam enorm binnen. Ik kon de kraam moeilijk combineren met kleine kinderen thuis en gaf daarom in deze periode cursussen Shantala.
Daarna begon het zaadje kraamverdieping te ontkiemen. Toen ik weer opstartte in de kraamzorg merkte ik dat er in de gezinnen een verschuiving had plaatsgevonden. Of kwam dat door mijzelf? Steeds vaker kreeg ik als reactie van ouders: “Leer ons alsjeblieft zoveel mogelijk over ons kindje. De rest is veel minder belangrijk voor ons! We willen leren hoe je kan zien wat er is met ons kind. We willen hem begrijpen en op de juiste manier handelen.”
Vanuit al deze persoonlijke ervaringen ging ik als vanzelf het project kraamverdieping ontwikkelen binnen mijn kraamgezinnen. Als een baby begon te huilen, hielp ik ze ontcijferen wat er met hun kindje aan de hand was. Ik liet ouders zelf ontdekken wat er mogelijk aan de hand was met hun kindje. Bijvoorbeeld: buikkramp, honger, verveling of iets verwerken. Ik leerde hun wat ikzelf in de afgelopen jaren had geleerd als moeder, ervaren kraamverzorgster en docent Shantala babymassage. Dit had vrijwel altijd een positief resultaat.
Het ontkiemde zaadje kwam tot bloei. Nu geef ik samen met een collega Marijke Ooms cursussen aan kraamverzorgsters en leerlingen. We besteden hierin aandacht aan: tiltechniek, lichaamstaal, aanraking/babymassage op maat en huilen/verhuilen. Deze cursus is geaccrediteerd met 6 punten, door het KCKZ. Kraamverdieping blijkt een enorm positief effect te hebben op het kindje. Ouders en verzorgers krijgen meer zelfvertrouwen en de relatie met hun baby versterkt.
Het is als kraamverzorgster ontzettend leuk om kraamverdieping over te dragen aan ouders!
Ben jij geboeid door mijn verhaal? Kijk dan eens op www.kraamverdieping.nl
e-mail kraamverdieping.conny@gmail.com
Fotograaf: Tessa Hockers