Opwaardering van het vak – Kenniscentrum Kraamzorg

Gepubliceerd 29 augustus 2016

Manon Aué wil haar vak op een hoger niveau brengen. Daarvoor zet zij zich in binnen de beroepsvereniging NBvK en het Kenniscentrum Kraamzorg. Ze dacht mee over de nieuwe eisen, die aan de beroepsgroep worden gesteld in de drie jaar na herregistratie. Als zzp’er heeft ze daarop een duidelijke visie.

“Ik werk zeventien jaar in de kraamzorg: nu als zzp’er en voorheen bij een organisatie. Ik vond altijd al, dat het beroep een upgrade nodig had. Toen ik nog in loondienst was, waren het steevast dezelfde collega’s die aan scholingen deelnamen. Er was echter ook een groep die nooit kwam opdagen. Dat er met het Kwaliteitsregister Kraamzorg nu een ijkpunt is van kwaliteit vind ik belangrijk. Niemand komt eronder uit, we volgen allemaal dezelfde scholingen. Des te beter ons werk.”

Invloed uitoefenen
“Er ging steeds meer spelen in de sector, ik maakte me wel eens boos. Daarom besloot ik om me in te zetten bij de beroepsvereniging. In plaats van me kwaad te maken, kan ik zo tenminste invloed uitoefenen op de ontwikkelingen in mijn vak. Via de NBvK ben ik ook actief binnen het Kenniscentrum. Ik zit in de werkgroep ‘kwaliteit en inhoud’ en was lid van de herregistratiecommissie. Het in gezamenlijk overleg bepalen van de nieuwe eisen was best moeilijk. Je werkt met twaalf mensen van allerlei organisaties samen. Iedereen denkt in z’n eigen straatje. Dat levert natuurlijk discussies op. Het duurt even voor je een aanpak en formule vindt, waarin iedereen zich kan vinden.”

Een heel proces
“Welke scholingen zijn noodzakelijk voor de rol van kraamverzorgenden in de geboortezorg van de toekomst: hoe houden we de kwaliteit van de kraamzorg hoog? We begonnen met een breed pakket van scholingen die we allemaal belangrijk vonden. Maar het moet natuurlijk werkbaar blijven. Want: of je nu zzp’er bent, zoals ik, of een kraamzorgorganisatie, je moet het allemaal wel kunnen organiseren en betalen. Het was een heel proces om tot de selectie van verplichte scholingen te komen.”

Hechting en meer
“Het eindresultaat mag er zijn. De zes onderwerpen waarop we ons in de drie jaar na herregistratie moeten scholen zijn: kraamzorg na kunstverlossing en na een sectio, hechting, kraamvrouw met psychische problemen, kinder-EHBO en kinderreanimatie, borstvoeding, en acute verloskunde met partusassistentie. Het onderwerp hechting stond -als coach en draagconsulent- hoog op mijn lijstje, ik ben blij dat dat erdoor is. Iedereen is in deze tijd zo druk met carriere, laptop en mobiele telefoon, dat het contact met het kind gemakkelijk ondersneeuwt. Ik vind dat een belangrijk item voor ons. Er is zoveel onderzoek waaruit blijkt dat goede hechting vanaf het allereerste begin invloed heeft op de hele verdere ontwikkeling van het kind.”

Niet moeilijk
“Voor mijzelf is het geen punt om aan de nieuwe eisen te voldoen. De e-learning ‘Basis kraamverzorgende’ frist onze basiskennis weer even op. Dat levert voor de meesten geen probleem op. Doet het dat wel, dan schort er echt wat aan je kennis en is het belangrijk om daar wat aan te doen. We hebben drie jaar de tijd om alle scholingen te volgen. Ik heb de punten voor de huidige registratieperiode ook al ruimschoots binnen. Wat ik wel merk, en dat kan ik me best voorstellen, is dat alle ontwikkelingen tezamen sommige zzp’ers aanvliegen. Door de nieuwe regels van de Belastingdienst moeten ze nu zelf lobbyen om klanten te krijgen. En dan moeten ze ook aan de eisen van het KCKZ voldoen. Ik denk echter dat het meevalt, als ze er eenmaal mee aan de slag gaan. Of we nou scholingen volgen die de kraamzorgorganisaties verplicht stellen of die we voor registratie nodig hebben, dat maakt toch niets uit. Bij declaratie aan de verzekering wordt als eis gesteld dat je geregistreerd bent bij het KCKZ. Maar dit biedt ons zzp’ers ook een groot voordeel: ik hoef maar een uitdraai van mijn dossier aan mijn opdrachtgevers te laten zien, en ze weten dat ze bij mij goed zitten.”

Elkaar ondersteunen
“Het zou goed zijn als zelfstandig kraamverzorgenden zich meer verenigen, zodat we elkaar in regionale groepen ondersteunen. Je kunt dan ook samen een scholing organiseren en daarmee de kosten gelijk wat drukken. Zelf heb ik een WhatsApp-groep met een paar collega’s uit mijn streek. Met een aantal van hen volgde ik de kinder-EHBO-training en twee borstvoedingstrainingen.”

Wil jij lid worden van beroepsvereniging NBvK? Meld je aan via info@nbvk.nl. Ook wie wil meedenken in diverse werkgroepen is van harte welkom.

Meer informatie over Manons visie op kraamzorg op www.gooischgrut.nl

Ook interessant!

Jullie bijzondere ervaringen van 2016

Rond de feestdagen verschijnt er weer een special van ons bij het vaktijdschrift Kraamsupport. Daarvoor zijn we op zoek naar jullie meest unieke of meest bijzondere ervaringen van dit jaar.  […] Lees meer

“Ik wil niks anders dan dit”

De 10.000e kraamverzorgende schreef zich deze zomer in het Kwaliteitsregister Kraamzorg in. Deze mijlpaal vormde een mooie aanleiding om eens een praatje te maken met een kersverse vakgenoot. Vesela Balabanova […] Lees meer

Een leven lang leren

Conny Markgraaf schreef een praktijkboek over onzekerheid bij ouders vanaf de kraamtijd. Ze geeft ook de cursus Kraamverdieping voor kraamverzorgenden. Conny vertelt hoe ze op haar achttiende kraamverzorgende werd. Ook […] Lees meer