Over ons

Het Kenniscentrum Kraamzorg (KCKZ) is er voor en door kraamverzorgenden. Maar wat houdt dat concreet in en welke rol kun jij, de kraamverzorgende, hierin vervullen? Alle zorgprofessionals in de geboortezorg (huisartsen, kraamverzorgenden, verloskundigen, gynaecologen, etc.) zijn samen verantwoordelijk voor het bieden van de beste zorg aan moeder en kind. Om de kwaliteit van deze zorg te verbeteren zijn samenwerkingsafspraken binnen het netwerk van geboortezorg van groot belang.

De Nederlandse kraamzorgorganisaties en hun ruim 10.000 kraamverzorgenden leveren een belangrijke bijdrage aan het betaalbaar, beschikbaar en bereikbaar houden van de (thuis)bevalling en (thuis)kraamzorg. Daarnaast is het de kraamzorgsector die er mede voor zorgt dat de moeder in een huiselijke, vertrouwde sfeer kan bevallen. Toch was deze sector tot nu toe niet altijd even goed zichtbaar als gesprekspartner in dat netwerk van
geboortezorg. Onvoldoende landelijke richtlijnen en onvoldoende inzicht in de markt (bijvoorbeeld op het gebied van (bij)scholing) maakten dat de kraamzorgsector regelmatig over het hoofd werd gezien.

Het Kenniscentrum Kraamzorg wil daar verandering in brengen en ervoor zorgen dat de kraamzorg binnen en buiten de geboortezorg als een professionele sector en onmisbare samenwerkingspartner wordt gezien.

Wat is het Kenniscentrum Kraamzorg precies? Lees hier verder.