Op 3 en 4 juni gaat het nieuwe MOMENTUM consortium officieel van start. Deze start begint met een tweedaagse online kick-off bijeenkomst waar alle 28 partners bij elkaar komen om elkaar beter te leren kennen en de plannen voor de komende tijd vast te stellen.
Bron: Chesapeake bay program, Will Parson
Tijdens het aanbieden van de kennisagenda Microplastics en Gezondheid afgelopen januari aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven, werd dit nieuwe consortium al aangekondigd. De belangrijkste boodschap uit de kennisagenda is dat er meer onderzoek nodig is, een boodschap waar met MOMENTUM een belangrijke eerste stap mee wordt gezet. MOMENTUM is een samenwerking van veel partijen uit universiteiten, academische ziekenhuizen, onderzoeksorganisaties, bedrijven en andere relevante stakeholders. En bouwt voort op de vijftien doorbraakprojecten die in het voorjaar van 2019 zijn gestart binnen het ZonMw onderzoeksprogramma Microplastics & Health.
Focus van MOMENTUM
Het doel van dit consortium is om de effecten van micro- en nanoplastic deeltjes (MNPs) op de gezondheid van de mens vast te stellen en uiteindelijk te voorkomen. Hiervoor worden allereerst methoden ontwikkeld om MNPs te analyseren en te meten in het menselijk lichaam, om vervolgens te onderzoeken waar in het menselijk lichaam deze plastic deeltjes eventueel opgenomen kunnen worden. Dit kan via de luchtwegen en het maagdarmkanaal en het is de vraag of plastic deeltjes in het brein of bij het ongeboren kind kunnen komen. Tot slot wordt ook onderzocht wat de effecten van MNPs kunnen zijn op ons afweersysteem.