Plannen voor RS-vaccinatie najaar 2025 in de maak
Het RIVM streeft ernaar vanaf het najaar 2025 een vaccinatie tegen het RS-virus aan te bieden aan alle baby’s in Nederland.
Wat is RSV?
Het respiratoir syncytieel virus (RSV) is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen. Het komt vooral in de wintermaanden voor. Bijna alle kinderen hebben voor hun tweede levensjaar een infectie met het virus gehad. De meeste kinderen worden er alleen verkouden van, maar bij baby’s kan RSV tot ernstige ziektes leiden door bronchiolitis of longontsteking. 1% tot 2% van de baby’s wordt vanwege RSV opgenomen in het ziekenhuis.
Wat doet de RSV-vaccinatie?
De vaccinatie beschermt tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname van de baby’s. De vaccinatie voorkomt ongeveer 80% van de ziekenhuisopnames door het RS-virus. Het geeft geen 100% bescherming tegen het RSV en baby’s kunnen erna nog wel ziek worden. Maar de kans op ziekenhuisopname na de vaccinatie is heel erg klein.
Voor zwangere vrouwen in Nederland is er al een prik beschikbaar tegen het RS-virus. Bij een vaccinatie tijdens de zwangerschap (dit is op eigen kosten van de zwangere), maakt een zwangere antistoffen aan tegen het RS-virus. Via de placenta gaan deze antistoffen naar de baby. Zo is de baby tot ongeveer zes maanden na de geboorte beschermd tegen het RS-virus. Vaccinatie van een zwangere vrouw tegen RSV is vooral nuttig als je weet dat de baby wordt geboren tussen november en maart. Bij een vaccinatie van de baby werkt de vaccinatie meteen en beschermt minstens vijf maanden. Dat is lang genoeg voor een heel RSV-seizoen.
Wie geeft de informatie?
De taak van de verloskundige wordt het uitdelen van een folder met alle informatie over het vaccineren tegen het RS-virus. De voorlichting en uitvoering wordt gedaan door de JGZ. Als kraamverzorgende kan je bij vragen jouw cliënt doorverwijzen naar de verloskundige en/of de JGZ.
Wil je meer weten over het RS-virus? Bekijk dan hier het protocol ‘RS virus’.
Bron: RIVM en KNOV