Nieuw: e-learning: nascholing signaleren postpartum depressie

Gepubliceerd op 10 december 2018 door admin

In Nederland krijgen jaarlijks 20.000 vrouwen, die zwanger of bevallen zijn, een depressie. Deze postpartum depressie is daarmee de meest voorkomende aandoening bij nieuwe moeders. Moeders met een postpartum depressie schamen zich, voelen zich eenzaam en onbegrepen – zij zitten bepaald niet op een roze wolk.

Veel vrouwen zijn na de bevalling een paar dagen extra emotioneel. Maar hoe weet je of er meer aan de hand is, hoe weet je wat risicofactoren zijn die het ontstaan van een postpartum depressie kunnen beïnvloeden?  En wat doe je als je tijdens de kraamtijd merkt dat je kraamvrouw depressieve klachten heeft?  Lukt het je om met haar in gesprek te gaan hierover en weet je welke tools je in kunt zetten om een bijdrage te leveren om mogelijk een postpartum depressie te voorkomen?

Samen met het Trimbos ontwikkelden we een e-learning, die je precies die kennis en praktische handvatten biedt die je nodig hebt om in een dergelijke situatie goed aan de slag te kunnen.

Wat is een postpartum depressie?
Veel vrouwen zijn na de bevalling gevoeliger en moeten vaker huilen. Bij de meeste vrouwen duurt deze ‘babyblues’ niet langer dan één tot twee weken. Als een vrouw langer last houdt van deze gevoelens, kan er sprake zijn van een depressie. Ook tijdens de zwangerschap en kraamtijd kunnen depressieve klachten al aanwezig zijn. Waaraan herken je een depressie? Wie loopt een verhoogd risico op een depressie tijdens de zwangerschap of na de bevalling? Wat zijn de risicofactoren en de beschermende factoren?

Wat leer je in deze nascholing?
In deze nascholing leer je wat een postpartum depressie is. Je leert hoe je depressieve klachten herkent en bespreekbaar maakt met de kraamvrouw. En wat je als kraamverzorgende verder kunt doen als je depressieve klachten signaleert. De e-learning neemt je mee in de verhalen van de kraamvrouwen Lena, Nouria en Katja.

Ben je geïnteresseerd in deze e-learning, ga dan naar de nascholing via https://kckz.atriportal.com

  1. Ga naar het inloggen rechtsboven in het scherm;
  2. Gebruik de inlogcode en wachtwoord die je eerder gebruikte voor het maken van de modules voor de herregistratie (terug te vinden in je bericht “bevestiging Herregistratie in je dossier in het kwaliteitsregister”);
  3. Je kiest voor de betreffende e-learning en maakt de betaling in orde waarna je toegang krijgt tot de inhoud. De kosten voor de e-learning zijn € 25,00 (inclusief BTW).

De nascholing bestaat uit drie lessen:

  1. De theorie van de postpartum depressie.
  2. Het signaleren en bespreekbaar maken van depressieve klachten.
  3. Wat kan je doen voor een kraamvrouw met depressieve klachten.

De nascholing is vanaf de start maximaal 3 maanden voor je beschikbaar; je kunt op elk moment stoppen en later weer verder gaan.

Je sluit de nascholing af met een toets. Als je die haalt, ontvang je het certificaat en 2 accreditatiepunten. De punten worden toegeschreven naar de categorie: Kraamvrouw met psychische of psychiatrische klachten.