Er zijn nieuwe maatregelen aangekondigd omdat het aantal positief geteste mensen op Covid-19 in een record tempo stijgt. De enorme stijging wordt veroorzaakt door de nieuwe variant ‘Het Deltavirus’. Deze variant is weer veel besmettelijker dan de vorige.
In verband met het opengaan van het uitgaansleven en de grote evenementen worden veel de jongeren besmet. De vaccinatiegraad stijgt niet snel genoeg om de snelheid van de verspreiding van deze nieuwe variant tegen te gaan.
Wat betekent dit concreet voor de kraamverzorgenden?
Het advies vanuit de Taskforce Covid-19 blijft: Kraamverzorgenden moeten zo veilig mogelijk kunnen werken. Een groot gedeelte van de kraamverzorgenden is nog niet (volledig) gevaccineerd en tegelijkertijd werkt de kraamverzorgende in jonge gezinnen. Om de kraamverzorgende te beschermen en uitval te voorkomen (met extra aandacht voor de vakantie periode) adviseren we dat de bezoekregeling en de hygiënische maatregelen worden aangepast naar minimaal risico niveau ‘ernstig’ (zie factsheet). Wij adviseren de kraamverzorgenden het risiconiveau van hun eigen werkgebied in de gaten te houden, omdat mogelijk een zwaarder risico niveau van toepassing is. Dit is te vinden in het coronadashboard van de Rijksoverheid.
Advies bezoekregeling
Dringend verzoek voor aanvang kraamzorg:
- Maximaal 2 bezoekers (liefst uit hetzelfde huishouden en kinderen tot en met 12 jaar uitgesloten) per dag toelaten in de periode dat de kraamverzorgende aanwezig is
- Het kraamgezin vergewist zich ervan dat bezoekers met klachten niet op bezoek komen.
- In de ruimte met bezoek moet 1,5 meter afstand houden mogelijk zijn
- De kraamverzorgende mag bepalen of ze in contact wil komen met het kraambezoek. Kraambezoek kan in een aparte kamer ontvangen worden of na de aanwezigheid van de kraamverzorgende.
- Tijdens de baring wordt er naast de partner maximaal 1 extra ondersteuner geadviseerd.
- Informeer de verloskundige over de bezoekregeling in het gezin. De KNOV geeft de verloskundigen geen aanvullende adviezen over de hoeveelheid bezoek en houdt de RIVM richtlijnen aan.
Let op! Kraamverzorgenden, leerlingen & verloskundigen & JGZ-medewerker vallen niet onder het totaal van de externe bezoekers die een gezin volgens de RIVM richtlijnen mag toelaten.
Hygiënische maatregelen
Dit betekent dus weer extra maatregelen treffen in een ogenschijnlijke niet besmette situatie:
- Draag een mondkapje bij binnenkomst in een gezin als je naar meerdere kraamgezinnen gaat in een korte periode.
- In situaties waarbij je op minder dan 1,5 meter afstand zorg verleent, is het advies om een mondkapje, handschoenen en ook een schort en spatbril te gebruiken. Mocht de cliënt achteraf toch positief worden getest, dan valt de kraamverzorgende buiten het bron- en contactonderzoek.
- Gebruik de juiste mondkapjes, minimaal IIR!
- Desinfecteer regelmatig de ruimte: deurknoppen, lichtknopjes, etc.
Intake
De intake kan plaatsvinden via beeldbellen of fysiek. Voorafgaand aan een fysieke intake wordt altijd een triage uitgevoerd.
In een (mogelijk) besmette situatie zie protocol: Thuisisolatie bij coronabesmetting tijdens kraambed