Het KCKZ heeft de meest voorkomen vragen en aanvullende informatie op een rij gezet voor alle kraamverzorgenden.
Belangrijk is dat in overleg met de lokale GGD en het RIVM specifieke afspraken worden gevolgd die gelden voor jouw regio.
Voor de antwoorden op de vragen hebben we de informatie van het RIVM en Unicef gebruikt.
https://www.unicef.be/nl/coronavirus-covid-19-wat-ouders-moeten-weten/
1. Moet je standaard een mondmasker dragen als kraamverzorgende?
Omdat er in Nederland niet genoeg mondmaskers voorradig zijn, is het belangrijk andere instructies op te volgen dan het gebruiken van een mondmasker.
Als je klachten van de luchtwegen hebt zoals hoesten en niezen, neem dan contact op met je kraamcentrum. Mocht je koorts hebben, overleg dan met je kraamcentrum wat er is afgesproken met het RIVM voor jou werkgebied. Zij zullen met jou samen bepalen of je kunt werken of niet. Heb je geen symptomen, dan is het niet nodig een masker te dragen.
Mochten er wel chirurgische mondmaskers (speciale mondmaskers dus niet de eenvoudige papieren maskers) beschikbaar komen, draag en verwijder dan een masker volgens de richtlijnen van de fabrikant (Richtlijnen RIVM zie onderaan document), om te voorkomen dat andere mensen worden geïnfecteerd en besmet met het virus.
Het gebruik van het masker moet altijd gecombineerd worden met de hygiënische maatregelen (zoals regelmatig handen wassen, niezen in elleboog, papieren zakdoeken, afstand houden bij mensen met symptomen van de griep, geen handen geven).
2. Wat moet je doen als iemand in je gezin symptomen heeft?
Je moet medisch advies vragen als een gezinslid koorts (38 C of hoger) heeft, hoest en moeizaam ademhaalt. Bedenk zelf alvast of je gezinslid met iemand in contact is geweest die het Corona virus heeft of dat je kort geleden nog in een gebied was waar het Corona virus al heerste. Vraag na bij de lokale GGD of je mag werken en onder welke omstandigheden.
3. Wat is de beste manier om je handen te wassen
- Maak je handen nat met stromend water
- Breng voldoende zeep op je handen
- Maak alle delen van je handen goed schoon, ook de bovenkant van je handen tussen je vingers en onder je nagels. Wassen van je handen doe je 20 seconden lang
- Spoel je handen schoon met stromend water
- Droog je handen met een papieren handdoek of gebruik de handdoek eenmalig.
Was je handen regelmatig en extra voor het eten, na het snuiten van je neus en hoesten in je handen en nadat je naar toilet bent geweest.
Als je geen zeep hebt, gebruik dan een handgel met tenminste 60% alcohol. Als je handen zichtbaar vies zijn liever je handen wassen met stromend water en zeep.
4. Is het veilig voor moeders om borstvoeding te geven?
Alle moeders die in besmette gebieden wonen en symptomen hebben van het Corona virus moeten contact opnemen met de huisarts of GGD en de adviezen volgen.
Belangrijk is juist dat vrouwen borstvoeding blijven geven. Eén van de grote voordelen van borstvoeding is dat het op verschillende manieren bescherming biedt tegen luchtweginfecties. Moeders die zijn blootgesteld aan het virus gaan antistoffen en andere immuun-factoren aanmaken die via de moedermelk aan de baby worden doorgegeven. Hierdoor is er minder kans dat de baby ziek wordt.
Als een moeder of een ander gezinslid besmet raakt met het Coronavirus, is er een hele grote kans dat de baby ook al is blootgesteld aan het virus. Juist omdat de baby waarschijnlijk al blootgesteld is aan het virus, is het héél belangrijk om de borstvoeding niet te onderbreken. De immunologische bestanddelen in de moedermelk helpen te voorkomen dat de baby ziek wordt en ondersteunen het immuunsysteem.
Bij een besmetting in het gezin is het niet nodig om de borstvoeding te onderbreken, of om moeder en baby van elkaar te scheiden. Als een baby geen borstvoeding krijgt, krijgt het ook de beschermende stoffen niet meer. Verder kan het (tijdelijk) onderbreken van borstvoeding veel extra stress opleveren, zowel praktisch als emotioneel.
Belangrijk is wel de moeder hygiënische voorzorgmaatregelen te laten nemen als moeder symptomen heeft, zoals eventueel de moeder een masker laten dragen, handen voor en na contact met de baby wassen, alle oppervlaktes waar me de moeder in contact is gekomen goed te desinfecteren, ook om te voorkomen dat andere leden van het gezin besmet raken.
Als een moeder te ziek is om borstvoeding te geven, of gescheiden wordt door opname van haar kind, dan moet ze gestimuleerd worden om te kolven en dit met een schone fles te geven. Acuut stoppen met borstvoeding verhoogt het risico op borstontsteking.
5. Mag een kraamverzorgende de baby op de arm nemen?
(advies en voorstellen vanuit het KCKZ, geen informatie gevonden bij RIVM of Unicef)
Laat zo veel mogelijk de moeder de verzorging van de baby zelf doen en werk zo hygiënisch mogelijk. Als je de baby op de arm neemt gebruik dan een omslagdoek. Verschoon de omslag doek meteen na dragen van de baby.
Hoest in de andere elleboog dan de arm waar je de baby in draagt en was eventueel je handen tot aan je ellebogen.
Belangrijk is dat je handen goed schoon zijn. Je handen komen het meest in aanraking met de porte entré: de mond, neus en ogen van de baby. Dit zijn de plekken waar het virus het lichaam binnentreedt.
Wissel van kleding (schort of uniform) als je bij een (mogelijk) besmet gezin kraamzorg hebt verleend. Je kunt de zorg aan het mogelijk besmette gezin ook aan het eind van de dag plannen. Belangrijk is dat je de volgende dag schone gewassen kleren aantrekt.
6. Er zijn genoeg spookverhalen en misvattingen. Wat moet je doen?
Lees met name de laatste informatie van de RIVM of plaatselijke GGD en neem contact op met je kraamzorgorganisatie. Die kunnen je de laatste informatie geven.
Instructies voor gebruik van mondmasker indien voorradig
Zet het ‘chirurgisch’ mondneusmasker op volgens voorschrift van de fabrikant en
zorg daarbij dat:
1. Het flexibele gedeelte van het masker goed is aangedrukt op de neusbrug
2. Het middengedeelte van het masker voor de mond en over de neus valt en de mond en neus goed bedekt
3. De onderzijde van het masker onder de kin valt
4. Verwissel het ‘chirurgisch’ mondneusmasker volgens voorschrift van de fabrikant en direct indien deze verontreinigd en/of nat is
5. Verwijder het ‘chirurgisch’ mondneusmasker, na gebruik of bij verwisselen volgens voorschrift van de fabrikant en raak daarbij de voorkant van het masker niet aan
Deze werkwijze verkleint de kans op besmetting van de handen.
Gebruik een verwijderd ‘chirurgisch’ mondneusmasker nooit opnieuw. De handen en de binnen- en de buitenkant van het masker kunnen besmet raken bij het opnieuw aanbrengen van het masker.
6. Pas direct aansluitend handhygiëne toe
7. Voer het wegwerp ‘chirurgisch’ neusmondmasker na gebruik af als gewoon afval (of conform het afvalstoffenbeleid van de instelling waar je werkzaam bent).