Het aantal besmettingen neemt steeds verder toe. De overheid heeft nu naast het herinvoeren van de mondkapjesplicht (vanaf 6 november 2021) ook maatregelen genomen om het aantal persoonlijke contacten zo veel mogelijk te beperken. Daardoor gaat de horeca eerder dicht, worden bijeenkomsten weer afgelast en wordt er weer geadviseerd een maximaal aantal bezoekers per dag te ontvangen.
Het aantal besmettingen in de regio’s kan echter enorm verschillen. Het is daarom van belang dat elke kraamverzorgende (in overleg met de kraamzorgorganisatie) kiest voor de meest veilige situatie voor kraamvrouw, pasgeborene en haarzelf in haar eigen regio.
En wees alert! Als gevaccineerde kraamverzorgende kan je nog steeds anderen besmetten. Degene die niet genoeg antistoffen tegen Covid-19 hebben, kunnen daardoor ernstig ziek worden.
In afstemming met de Taskforce Covid-19, adviseren wij vanaf 13 november 2021 de volgende maatregelen aan te houden ter bescherming van het kraamgezin en de kraamverzorgende:
Intake
Voorafgaand aan een intake aan huis wordt een triage uitgevoerd. Indien er een (verdenking op) Covid-19 in het gezin is, wordt de intake uitgevoerd door middel van beeldbellen.
In verband met de veiligheid van de kraamverzorgende is het belangrijk om de extra Covid-19 maatregelen voorafgaand aan de zorg met het gezin te bespreken (zie werkinstructie veilig werken in een niet besmette situatie versie november 2021).
Persoonlijk beschermende middelen
- De kraamverzorgende draagt binnen de 1,5 meter ALTIJD een chirurgisch mondneusmasker minstens type IIR en handschoenen.
- Buiten de 1,5 meter is het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen op basis van de eigen professionele afweging. (Zie Het gebruik van extra PBM in een niet besmette situatie versie november 2021).
- In gebieden waar veel besmettingen voorkomen is het continue dragen van een mondneusmasker en het gebruiken van een veiligheidsbril en schort binnen de 1,5 meter, aan te bevelen.
Hygiëne
De hygiëne maatregelen blijven van kracht (zie Werkinstructie Veilig werken in de kraamzorg tijdens een niet besmette situatie versie 2, november 2021)
Met extra aandacht voor:
- Regelmatig ventileren van de kamers
- Het extra schoonmaken van de deurknoppen, vaak gebruikte oppervakken en lichtknopjes
- Covid-19 klachten binnen het gezin
Geadviseerde bezoekregeling
De bezoekregeling is aangescherpt door het kabinet tot maximaal 4 bezoekers per dag. In verband met de extra veiligheid voor de kraamvrouw, de pasgeborene en de kraamverzorgende geeft de Taskforce Covid-19 extra adviezen.
- Een bezoekregeling liefst voor de kraamperiode bespreken zodat de gezinnen daarmee rekening kunnen houden.
- De kraamverzorgende bepaalt in overleg met het gezin of ze in contact wil komen met het kraambezoek. Kraambezoek kan in een aparte kamer ontvangen worden of na de aanwezigheid van de kraamverzorgende.
- In de ruimte moet 1,5 meter afstand met het bezoek houden mogelijk zijn.
- Het kraamgezin zorgt ervoor dat bezoekers met klachten niet op bezoek komen.
- Informeer de verloskundige over een bezoekregeling in het gezin. De KNOV geeft de verloskundigen geen aanvullende adviezen over de hoeveelheid bezoek en houdt de RIVM richtlijnen aan.
- Als jij als kraamverzorgende of jouw gezinslid tot een kwetsbare groep behoort dan bij voorkeur geen contact met bezoek.
- De taskforce Covid-19 adviseert het aantal bezoekers zoveel mogelijk te beperken in een regio met veel besmettingen.
Maatregelen bij (verdenking op) besmetting
Bij situaties waarin er een (verdenking van) besmetting binnen het kraamgezin is wordt het protocol Thuisisolatie bij coronabesmetting tijdens Kraambed versie 2, juni 2021 gevolgd. Het advies blijft daarnaast om in deze situaties de intake uit te voeren via beeldbellen en geen kraamvisite te ontvangen.
Kijk voor het complete overzicht in de protocollen ‘Werkinstructies tijdens coronacrisis’.